Project management fases bij hospitality projecten

Hotel project management loopt altijd een aantal fases door die allen even belangrijk zijn voor het succes van het gehele project. Jawel project consultant stuurt de verschillende fases aan zowel in de fase van het bedenken, uitvoeren en afbouwen. De kracht van Jawel is de efficiency, flexibiliteit en doelgerichtheid waarbij altijd de eisen en wensen van de klant voorop staan.

Het idee

Veelal een stap die genomen is voordat Jawel als project consultant betrokken wordt. Hotel locatie keuze, haalbaarheidsstudies, financieringsmogelijkheden zijn veelal door de klant uitgevoerd alvorens Jawel betrokken raakt.

Eisen en wensen

In deze fase worden de eisen en wensen van de klant besproken. Wat worden de verschillende functies in het te realiseren hotel project, wat moet de look en feel worden, bepalen van de ruimtes en verhoudingen. In deze fase wordt ook een plan gemaakt voor de voortgang van het project.

Ontwerp

Aan de hand van de eisen en wensenlijst worden ontwerpen en tekeningen gemaakt en impressie schetsen van hotelkamers, restaurant, bar en andere openbare ruimtes. Een cruciale fase omdat hier de keuzes worden gemaakt voor het eind resultaat.

Pre-realisatie

In deze fase worden alle leveranciers geselecteerd, eventuele onderaannemers, worden bouwmaterialen uitgezocht en start het pre-opening team. Het hele project staat als het ware nu klaar voor de volgende fase; het realiseren van het project zonder onverwachte (nare) verrassingen.

Project realisatie

De bouw (verbouw – renovatie) wordt uitgevoerd – een fase waarbij dagelijkse monitoring en aansturing heel belangrijk is om de tijdsplanning en het budget scherp te monitoren en tijdig op onverwachte zaken te kunnen inspelen zonder dat het project hierdoor tijdsverlies op loopt.

Nazorg

In bijvoorbeeld grote hotel projecten is ook dit een hele belangrijke fase. Jawel blijft ook na oplevering of opening net zolang betrokken totdat ook de laatste “bits & pieces” zijn afgehandeld. Ook personeels trainingen, het schrijven van manuals kan eventueel nodig zijn in deze fase.

Bij project management door Jawel staat eerst denken en dan pas doen hoog in het vaandel. Dit scheelt later veel tijd en onnodige kosten om vooral duidelijk de wensen en eisen te vertalen in een goed ontwerp en leveranciers keuze. Ook budget bewaking is hierin een belangrijk onderdeel zodat de klant niet voor onverwachte uitgaven komt te staan.